ÇocukHastalıklar

ALTINCI HASTALIK

5
(1)

Roseola Infantum diye de adlandırılan altıncı hastalık, yaygın olarak 6 ay- 2 yaş arası çocuklarda görülen viral bir hastalıktır.  

Çoğunlukla küçük çocukları etkileyen bu hastalık genelde kreş ortamında bulaşır. Altıncı hastalık, büyük çocuklarda ve yetişkinlerde de çok nadir de olsa görülür.

Hastalık genellikle hafif belirtilerle seyreder. Enfeksiyon yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir. En önemli belirtileri vücuda yayılmış pembe renkli döküntüler ve yüksek ateştir. Hastalık çoğunlukla bir haftada tamamen geçer.

ALTINCI HASTALIK NEDİR?

Genellikle bebekleri ve küçük çocukları etkilemekte olan bir viral enfeksiyondur. Ortalama birkaç gün yüksek ateş ve pembe döküntülerle seyreden altıncı hastalık aileleri korkutsa da genellikle hastanede yatışı gerektirmez.

altıncı hastalık belirtileri

ALTINCI HASTALIK NEDEN OLUR?

Altıncı hastalığa human herpes virüsü 6 (HHV-6) veya human herpes virüsü 7 (HHV-7) sebep olmaktadır.

ALTINCI HASTALIK BULAŞICI MIDIR?

Altıncı hastalık da diğer viral hastalıklar gibi insandan insana bulaşmaktadır. Tükürük yoluyla ya da hapşırık, öksürük gibi damlacıklar yoluyla yayılabilir.

Altıncı hastalığın en bulaşıcı olduğu dönem hastalığın ateşli safhasıdır.

altıncı hastalık bulaşıcı mıdır?

ALTINCI HASTALIK BELİRTİLERİ

Hastalık mikrobun vücuda alınmasından sonra 1-2 hafta içerisinde ortaya çıkar. Yüksek ateş ile başlar ve birkaç gün yüksek ateşle seyreder. Ateşin düşmeye başlamasıyla vücutta döküntüler başlar. Döküntüler pembe renklidir. Bu döküntüler gövdeden başlayıp kollara doğru yayılır. Bazen yüzde de olabilirler. Döküntüler korkutucu görüntüye sebep olsa da endişelenilecek bir durum değildir ve hastalığın başlangıcından itibaren 2- 3 gün içinde kaybolmaya başlarlar. Döküntüler geçtikten sonra kalıcı izler bırakmazlar.

Altıncı hastalığın en önemli belirtileri yüksek ateş ve döküntülerdir. Ateş 39 – 39.5 dereceye yükselebilir. Hastalıkta ateş genellikle 3-4 gün sürer ve aniden düşer. Hastalığın en ciddi komplikasyonu ateşin aniden düşmesi ile bazı çocuklarda havalenin görülebilmesidir.

Bazı çocuklarda öksürük, huzursuzluk, burun akıntısı, eller ve ayaklarda hafif morarma gibi belirtiler görülebilir. Hastalık bazen kan tablosunda değişiklik yapabileceğinden takip edilmesi gerekebilir.

Hastalığın belirtilerini genel olarak sıralayacak olursak şu şekildedir:

  • Yüksek ateş
  • İştahsızlık
  • Ciltte döküntü
  • Huzursuzluk
  • Hafif ishal
  • Boyundaki lenf bezlerinde şişlik
  • Hafif boğaz ağrısı
  • Öksürük
  • Burun akıntısı
  • Göz kapaklarında şişme
  • Kulak ağrısı
altıncı hastalık belirtileri

ALTINCI HASTALIK VE KIZAMIK NASIL AYIRT EDİLİR?

Altıncı hastalıktaki ve kızamıktaki döküntüler bazen karıştırılabilmektedir. Aslında bu iki hastalığın kızarıklıkları birbirinden farklıdır.

  • Altıncı hastalıkta döküntü pembe renklidir. Kızamık döküntüsü ise kırmızı veya kahverengimsi olur. 
  • Altıncı hastalıkta döküntüler yüze, kollara ve bacaklara yayılmadan önce karın bölgesinden başlar. Kızamıkta ise genellikle yüz bölgesinde başlar ve vücudun alt bölgelerine doğru yayılır. 
  • Altıncı hastalık geçirmekte olan çocuk kendini kızamık geçirene göre daha iyi hisseder.
  • Altıncı hastalık hafif şiddetli bir hastalıktır.
  • Kızamık döküntüsü tüm vücudu tümsek lekelerle kaplar.

ALTINCI HASTALIK KOMPLİKASYONLARI NELERDİR?

Hastalık genelde hafif belirtilerle seyreder ve yaklaşık bir hafta sonra tamamen iyileşir. Bundan dolayı altıncı hastalığa bağlı komplikasyonlar nadirdir.

En sık görülebilen komplikasyon yüksek ateşe bağlı havaledir. Vücut ısısında ani yükselme çocuklarda nöbetlere neden olabilir. Nöbet sırasında bilincin kısa süreli kaybı ise kol ve bacaklarda istemsiz hareketler, mesane ve bağırsak kontrolünde geçici kayıp gibi komplikasyonlara neden olabilir. Böyle bir durumda acil yardım istenmelidir.

Altıncı hastalık bağışıklık sistemi zayıf kişilerde korkutucu olabilir. Bu hastalarda hastalık daha uzun süre devam edebilir ve de belirtiler daha şiddetli geçirilir.

ALTINCI HASTALIK TANISI NASIL KONUR?

Yüksek ateş ve bunun ardından seyreden döküntüler sayesinde genellikle herhangi bir laboratuvar testine gerek kalmadan hastalığın tanısı konulabilir.

Hastada başka belirtiler de ortaya çıkarsa veya hastalık şiddetlenirse, kan veya idrar testlerine ihtiyaç duyulabilir.

ALTINCI HASTALIK TEDAVİSİ

Genellikle kendiliğinden geçen bir hastalıktır ve özel bir tedavisi yoktur.

Kaynağı virüs olduğundan antibiyotikler tedavide kullanılmaz. Tedavi, belirtilerin şiddetini hafifletmeye yöneliktir. Yüksek ateşi düşürmek için ateşi düşürücüler kullanılabilir. Bu süreçte çocuk bol sıvı tüketmelidir.

Çocuğa ılık banyo yaptırmak ateşin düşmesine yardımcı olacaktır.

Bağışıklık sistemi zayıf hastalara, doktorlar altıncı hastalığı tedavi etmek için antiviral bir ilaç verebilir.

Hasta bol bol istirahat etmelidir.

altıncı hastalık tedavisi

ALTINCI HASTALIKTAN KORUNMA YOLLARI

Bu hastalığın henüz herhangi bir aşısı yoktur.

Hastalıktan korunma, hasta insanlarla temas etmekten kaçınmakla mümkündür. Bu nedenle, hasta çocukların ateşi düşene kadar diğer çocuklarla temasını engellemek için evde istirahat etmeleri önerilir.

altıncı hastalıktan korunma yolları

Hasta ile ilgilenen kişi de sık sık ellerini yıkamalı ve evdeki yüzeyleri düzenli silmelidir.

Hasta hapşırırken, öksürürken mendil kullanmak ve mendili hemen çöpe atmak gibi hijyenik uygulamalara dikkat etmelidir. Hasta kişinin tükürüğüne maruz kalmamak için bardak, tabak veya kaşık gibi eşyalarını başkası kullanmamalıdır.

ALTINCI HASTALIKTA BEBEK BANYO YAPTIRILIR MI?

Hastalıktan korunmak için hijyen kurallarına çok dikkat edilmelidir. Hasta bebeğin temas ettiği şeyler dezenfekte edilmelidir. Hastalıkta yüksek ateş tipik belirti olduğundan bol sıvı alımına dikkat edilmelidir ve ateşin düşmesinde ılık banyonun etkisi olacaktır. Yani banyo yaptırmakta herhangi bir problem yoktur aksine bu bebeğe iyi gelecektir.

ALTINCI HASTALIK İLE EL AYAK AĞIZ HASTALIĞI AYNI MIDIR?

Hayır aynı değildir. Altıncı hastalıkla karıştırılabilen bir diğer hastalık olan el ayak ağız hastalığında el ve ayakta kaşıntılı, kızarık, ciltten kabarık döküntüler olur. El ayak ağız hastalığı genel olarak grip benzeri belirtilerle başlar ve ateşin çıktığı ilk veya ikinci gün sonunda cilt döküntüleri ateşe eşlik eder.

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 5 / 5. Oy sayısı: 1

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu