Genel

SAĞLIK MESLEK LİSESİNDE OKUMAK

5
(1)

Sağlık meslek lisesi, sağlık sektöründeki iş gücü ihtiyacını karşılamak amacı ile hem devlet hem de özel okul olarak faaliyet gösteren meslek lisesi türüdür. Özellikle ailelere çok cazip gelen bu liselerin avantaj ve dezavantajlarına benim gözümden bakacak olursak diyerek gelin başlayalım.

2014 yılından önce gitmenin çok mantıklı olduğu sağlık meslek liselerine artık üniversite düşünenlerin uğramaması gereken bir yer olduğunu düşünüyorum. Sebebine bakacak olursak; 2014 yılından önce sağlık meslek lisesinden çıkan bir öğrenci mezun olunduğunda

-hemşirelik,

-acil tıp teknisyenliği,

-radyoloji teknisyenliği gibi bölümlerden diploma alarak atanabiliyordu. Artık bu bölümler yerlerini

-hemşire yardımcılığı,

-ebe yardımcılığı ve

-sağlık bakım teknisyenliğine bıraktı. Yani sizin iyi bir bölümde çalışabilmeniz için üniversite okumanız şart oldu. Şart oldu evet ama sağlık meslek liselerinde size iyi bir üniversite kazanabilmek için ne yeterli ders veriliyor ne de yeterli zaman kalıyor arkadaşlar.

sağlık meslek

Sağlık Meslek Lisesi Dersleri

 9. ve 10. Sınıflarda diğer liselerdeki gibi matematik, Türkçe, coğrafya, biyoloji, kimya, fizik gibi temel dersler alınıyor. Bunlara ek olarak ise hatırladığım kadarıyla sağlık bilgisi ve mesleki gelişim dersimiz vardı. Yani ilk yıllar bir problem yok. Ancak üniversite için asıl önemli kısım olan 11. ve 12. sınıflara baktığımızda bu yıllar alan dersleri üzerine yoğunlaşılıyor. Yani sınav yılınıza yaklaştıkça ilaç bilgisini, hastalık bilgisini, mesleki temel uygulamaları size yüklüyorlar. Siz de bu kolay olmayan meslek derslerine çalışmaktan üniversite sınavına hazırlanamıyorsunuz. Bir saçmalık daha söyleyeyim hemşirelik, ebelik gibi sağlık bölümleri üniversitede sayısaldan tercih edilmesine rağmen 11. ve 12. sınıflarda temel derslerden sadece tarih, edebiyat, din, felsefe, İngilizce dersleri veriliyor.

Üniversite sınavını dershaneye giderek hallederim diye düşünenler vardır elbette aranızda. Çünkü ben de öyle düşünüyordum. 12. sınıfa kadar da böyle düşünmeye devam ettim ta ki stajım başlayana kadar. Neyse 12. sınıfta dershaneye yazıldım. Haftada üç gün staj, kalan iki günde ise okula giderek alan dersleri alıyorsunuz. Tabi o iki günde ise 10 ders ya da 11 ders görüyorduk. Okuldan o kadar dersin üzerine sallanarak çıkıp dershaneye gidiyordum. E tabi o saatten sonra kafa o sayısal dersleri alır mı? Almaz. Okul olmadığında da aynı şekilde sabah 8 de hastaneye gidiyorsunuz ve akşam 5’e kadar çalışıyorsunuz. Bir de stajyersiniz ya oturmak yok. Sonrasında dershaneye gitseniz ne? Yani dershaneye gitseniz de alabileceğiniz en fazla verim belli arkadaşlar.

sağlık lisesi

Sağlık Meslek Lisesinde Okumanın Avantajları

Zaten genel olarak hep dezavantajlarından bahsettiğim için bu kısımda sayılı avantajlarına bakalım. İlk olarak, eğer üniversiteye gitmek gibi bir amacınız yoksa sağlık meslek lisesinde okumak sizin için çok iyi bir imkân olabilir. Çünkü mezun olduğunuzda elinizde ebe yardımcısı, hemşire yardımcısı, sağlık bakım teknisyeni olarak çalışabileceğiniz bir diplomanız olacak. Sizler için bunların görev tanımlarını da yazının sonlarına doğru ekleyeceğim.

Bir diğer avantajı ise 12. sınıfta harçlığınızı kendinizin çıkarabilmesi. Staj yaparken asgari ücretin üçte biri kadar ücret alıyorsunuz. Ayrıca staj deneyiminiz sayesinde hastane ortamını görüp öğrenmiş oluyorsunuz ve de daha soğukkanlı biri haline dönüşmeye başlıyorsunuz. Stajın güzel yanları bu kadarla da kalmıyor. Okulda enjeksiyon yapmak, tedavi hazırlayıp yapmak vs. bizim görev tanımımız içerisinde olmadığından öğretilmiyor. Ancak siz hemşireleri gözlemleyerek her şey hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz. Bunlar da sizi üniversiteye giderseniz ve sağlık alanında ilerlerseniz sizi diğerlerinden bir adım öne geçirmiş olacak. Çünkü onların ilk kez duymuş olduğu anatomi terimlerine, ilaçlara, hastalıklara siz liseden biraz da olsa hâkim olmuş olacaksınız arkadaşlar.

Avantajları demişken ek puandan da bahsedeyim. Üniversiteye girişte OBP puanınıza bağlı bir ek puanınız olacak. Ancak ek puanla da girebileceğiniz bölümler belirli. Bunlar; acil durum ve afet yönetimi, anestezi, yaşlı bakımı, ilk ve acil yardım gibi iki yıllık bölümler. 4 yıllık bölümlerde ek puan maalesef geçersiz oluyor.

sağlık meslek lisesi

Sağlık Meslek Lisesinde En İyi Alan Hangisi?

Öncelikle 3 bölüm arasında da uçurumlar yok. Stajda da tüm bölüm hastanenin her yerinde çalıştırılıyor. Bir ayrım yok yani. Ancak ben ebe yardımcılığı seçmiş olarak ebe yardımcılığı diyeceğim. Sebebi alanlara göre 1-2 ders de olsa farklılık gösteren dersler. Bizim derslerimiz daha bebeklere ve doğuma yönelikti. Bu da bebekleri çok sevmemden kaynaklı olsa gerek benim hoşuma giden bir durumdu.

Ebe Yardımcılığı, Hemşire Yardımcılığı ve Sağlık Bakım Teknisyeni Nedir?

Ebe yardımcısı:

Ebelerin nezaretinde yardımcı olarak çalışan,

-hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi,

-beslenme programının uygulanması,

-kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık personelidir.

Hemşire yardımcılığı:

-Muayene için ihtiyaç duyulan kontrollerin yapılması,

-hastanın günlük temel ihtiyaçlarının karşılanması,

-hasta ile ilgili gerekli bilgilerin doktor ve hemşireler ile paylaşılması gibi hizmetlerin yerine getirilmesi sağlayan sağlık personelidir.

Sağlık teknisyeni:

Bakanlığa bağlı idari yerlerde, sağlık ocağı, hastane ve acil servis gibi sağlık alanlarında;

-temel sağlık bilgisiyle evrak düzenleme,

-cihaz hazırlama gibi alanlarda çalışan kişilere verilen mesleki unvandır.

Yavaştan sonuca gelelim. Ben de bir sağlık meslek lisesi mezunu olarak üniversite hayaliniz varsa anadolu liselerine yönelmenizi tavsiye ederim. Çünkü üniversitede iyi bir bölüm okumak için muhtemelen mezuna kalıp o yılı ders çalışarak geçirmeniz gerekecek. Benim de yaptığım gibi. Ancak arkadaşlar avantajları kısmında bahsettiğimiz gibi sonuç olarak sağlık meslek lisesinden çıktığınızda elinizde bir sağlık meslek diplomanız bulunacak. Bu yüzden iş sizde bitiyor. Kim bilir? Belki de üniversite için istediğiniz bölümü de ilk yıldan kazanacaksınız.

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 5 / 5. Oy sayısı: 1

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu